Help! Mijn website doet niks – Dit is waarom
Je hebt een prachtige website. Mooie kleuren, strak design en een logo waar je trots op bent. Maar er is een probleem: je krijgt er geen klanten door. Geen aanvragen, geen telefoontjes, geen nieuwe leads. Wat gaat er mis? En vooral: hoe los je het op?
Deze 7 redenen zorgen ervoor dat je website niet voor werkt!
1. Je website boodschap is niet duidelijk genoeg
Bezoekers moeten binnen enkele seconden begrijpen wie je bent, wat je aanbiedt en waarom ze juist bij jou moeten zijn. Als je website te vaag of onoverzichtelijk is, haken mensen af.
- Gebruik een sterk hero-statement die je bezoekers vertelt wat jij doet, voor wie je dat doet en wat ze daar aan hebben. Wat levert het ze op?
2. Te weinig focus op conversie (verkopen)
Een website is geen online visitekaartje! Ja, dat wordt veel gezegd. Maar je website is zó veel meer dan dat. Je website is je online Head Quarter. De basis van je online marketing, dé marketing tool waar al je online communicatie samenkomt.
Als je alleen maar informatie geeft zonder een duidelijke route naar contact, verkoop, of dat wat jij wilt wat je bezoeker doen, dan laat je kansen liggen.
- Gebruik strategische Calls to Action (CTA’s), formulieren en een logische structuur die bezoekers richting een actie leidt
Pro tip: Duidelijke, simpele contactformulieren (zonder dat je onnodige gegevens laat invullen) en een logische structuur helpen je bezoekers bij het uitvoeren van een actie.
3. Slechte mobiele ervaring kost je klanten
Meer dan de helft van je bezoekers komt waarschijnlijk via een smartphone. Als je site niet goed werkt op mobiel, ben je ze kwijt. (In 2024 was gemiddeld zelfs 65% van alle websitebezoeken via mobiel)
- Zorg voor een mobielvriendelijke (responsive) website die snel laadt en eenvoudig te navigeren is.
4. Je website is te traag
Trage websites zijn funest. Bezoekers hebben geen geduld en Google straft trage sites genadeloos af met een lagere ranking.
- Optimaliseer afbeeldingen, minimaliseer overbodige code en kies voor snelle hosting.
5. Onvindbaar in Google; Geen zoekmachine-optimalisatie (SEO)
Als je website niet goed vindbaar is in Google, krijg je weinig bezoekers. En zonder bezoekers, sowieso geen nieuwe klanten!
Google gebruikt zoekwoorden om te begrijpen waar een pagina over gaat. Op basis van zoekwoorden die jij gebruikt op je pagina’s, kan Google je website als zoekresultaat tonen.
Aan jou de taak om ervoor te zorgen dat de inhoud van de pagina vervolgens ook aansluit op die zoekwoorden, zodat je bezoekers écht geeft waar ze naar op zoek zijn.
- Gebruik relevante zoekwoorden, zorg voor een duidelijke structuur en schrijf waardevolle content die aansluit bij je doelgroep.
6. Je website straalt geen vertrouwen uit
Als je website geen vertrouwen uitstraalt, haken bezoekers af.
Ook al is je website super snel, werkt ie optimaal op alle devices en je hero-statement is het ultiem sales-praatje, als je website een shady uitstraling heeft, kun je weer inpakken.
Mensen doen zaken met bedrijven die ze vertrouwen. Mensen doen zaken met mensen. Dus zorg voor menselijkheid. Geef je bezoekers sociale bewijskracht, zoals reviews, cases of keurmerken en laat jezelf zien!
- Voeg klantbeoordelingen, testimonials en een ‘Over mij’-pagina toe waarin je persoonlijkheid en expertise naar voren komen.
7. Slecht vindbare website door verouderde inhoud
Een verouderde website met oude blogs of niet-werkende links komt onbetrouwbaar over.
❌Prijslijsten van 3 jaar terug?
❌Blogs die dateren uit de ’10?
❌Een huisstijl die niet overeenkomst met post op social media?
Ook Google houdt niet van websites die stilstaan en zal je steeds lager ranken bij zoekopdrachten.
- Houd je website actueel met verse content en regelmatige updates.
Geen tijd, zin of kennis om dit zelf te doen? Besteed het uit!
Zo heb je er zelf weinig omkijken naar en blijft je website wel goed scoren.